Een autostoel is verplicht om te hebben als je kind onder de 1.35 meter is. Dit is voor de veiligheid van het kind en deze regel geld in heel veel landen. De autostoeltjes moeten natuurlijk wel veilig zijn anders heeft het natuurlijk geen zin. Hiervoor is de autostoeltjes test. Alles over het autostoeltjes test en waarom een kind in een stoel moet lees je hier in deze blog over de stoeltjes.

Waarom moet een kind in een autostoel

Een kind is klein en kan niet de juiste bescherming krijgen met een normale autogordel. Een autogordel hoort namelijk netjes aan te sluiten langs de borst. Als de gordel aansluit langs de borst kan de persoon in de gordel niet met zijn lichaam naar voren schieten als er een ongeluk gebeurd. Een kind is te klein dus schiet wel naar voren en kan verstikken in de gordel. Een kinderautostoel houdt de kinderen stabiel in een zitje waardoor ze niet kunnen verongelukken. Deze moeten natuurlijk wel goedgekeurd worden en daarvoor moeten de stoelen door een autostoeltjes test halen. Hoe ze dat doen en hoe het verder werkt lees je in het volgende stukje.

Autostoeltjes test

Een autostoeltje moet eerst goedgekeurd worden voordat het verkocht mag worden. Merken als maxi cosy en Britax Römer hebben heel veel test zowel intern als extern. De merken staan bekend om de stoelen die net alleen super veilig zijn maar ook gebruiksvriendelijk en comfortabel. De grote merken hebben intern test als extra een van die testen is om een ongeluk na te bootsen van de zijkant. Het stoeltje moet dan het kind beschermen zonder te erg te beschadigen of los te schieten. Ook bootsen ze een botsing na op andere manieren. Als dit goed verloopt sturen ze de stoeltjes door een externe stoeltjes test. Deze moeten zij ook goed en probleemloos doorlopen anders moeten ze dit verbeteren. Niet alle merken hebben interne testen. De wat onbekendere bedrijven laten het meestal doen door externe bedrijven waarbij het stoeltje goedkeuring krijgt om te gebruiken.

Waar moet je dus op letten?

Als je een autostoel koopt let dan niet alleen op de maat maar ook op het certificaat. Je wilt natuurlijk wel een goede kinder autostoel hebben.  Koop er daarom een van een merk waarvan het aangeraden word en je zekerheid hebt over de veiligheid. Je  betaald misschien iets meer dan voor een merkloos stoeltje maar je bent ervan gegarandeerd dat je veiligheid hebt.