Als land met enkele grote Duitse automerken, behoort Duitsland absoluut tot de top van grootse autolanden van Europa. Daarom kan je overwegen om een auto uit Duitsland te importeren. Omdat Duitsland niet zo ver ligt, kan je ervoor kiezen de auto zelf te gaan halen. Maar er zijn ook bedrijven die gespecialiseerd zijn in het importeren van auto’s.

De aankoop van een Duitse auto
Koop je een auto in Duitsland als particulier, dan mag je ervan uitgaan dat je aankoopprijs inclusief BTW is. Ga je de auto aanschaffen voor zakelijk gebruik, zorg dan dat de BTW vermeld is op de factuur. Deze BTW kan je dan verrekenen met je inkomstenbelasting.

Transport van de auto naar Nederland
Het kost wat van je tijd, maar zelf je auto uit Duitsland halen, kan je geld schelen. Vooral als je auto normaal kan rijden. Mocht je auto niet kunnen rijden, dan kan je een autoambulance huren, of op zoek gaan naar een transportbedrijf die de auto naar Nederland kan vervoeren. Houdt er wel rekening mee dat je een tijdelijk 5-daags kenteken aanvraagt via de belastingdienst. Je mag als Nederlandse burger namelijk niet rijden in Nederland met een buitenlands kenteken.

De RDW
Als de auto eenmaal in Nederland is moet je naar de RDW om je auto te laten keuren. Neem het Duitse kentekenbewijs en legitimatie mee. Dit kentekenbewijs wordt door de RDW ingenomen. Als de Duitse APK nog geldig is, kan je de RDW verzoeken, deze over te nemen. Als de auto technisch in orde is en het papierwerk is ook in orde, dan zal de RDW normaliter de auto goedkeuren. Nu kan je door naar de volgende stap in het proces.

Belastingdienst
Nadat je auto is goedgekeurd en geregistreerd bij de RDW moet je naar de belastingdienst. Deze kan je vinden in het RDW keuringsstation. Hier moet je onder andere de BPM, BTW en invoerrechten gaan regelen. Een Duitse auto komt uit een EU land, dus invoerrechten vervallen. Je dient ook een formulier ‘Aangifte BPM’ in te vullen. Heeft de belastingdienst ook alles akkoord bevonden, dan is het proces in principe afgerond.

Nieuw kenteken
Na goedkeuring door de RDW en belastingdienst, ontvang je per post je nieuwe kentekenbewijs. Nu moet je je kentekenplaten laten maken en de auto gaan verzekeren. Nu is je Duitse auto officieel een Nederlandse auto. Veel en veilige kilometers gewenst!