We zien ze steeds vaker over de rotondes scheuren: de elektrische fiets. Het is niet zo gek dat deze fietsen in populariteit stijgen. De elektrische fiets is ideaal voor zowel de korte als de lange stukken en daardoor perfect voor mensen die wat minder vaak te auto willen pakken. Met de elektrische motor van de elektrische fiets is boodschappen doen met de fiets lang niet zo zwaar meer. Wanneer je rijdt op een elektrische fiets is het namelijk net alsof je altijd de wind in de rug hebt. En dat is niet verkeerd! In dit blog lees je meer over de elektrische fiets.

Wat is een e-bike?

Een ander woord voor elektrische fiets is e-bike. Een elektrische fiets is een tweewieler fiets die elektrische ondersteuning biedt door middel van een motor in het achterwiel, voorwiel, of in het middenstuk (onder het trapsysteem). Waar de motor geplaatst is op de fiets heeft invloed op de kracht van de aandrijving. Een e-bike heeft overigens een steviger frame en is wat zwaarder dan een gewone fiets. Dit komt uiteraard door de motor, maar ook door de accu waar de motor op loopt. Die accu is trouwens eenvoudig op te laten – er zijn ten slotte steeds meer laadpunten in Nederland. Ook voor auto’s. Je kunt het best nog wel een eigen aansluiting aanschaffen voor de fiets: zo weet je zeker dat je deze altijd en overal kunt opladen.

Elektrische fiets: de voordelen

Het grootste voordeel van de elektrische fiets is dat het een stuk minder intimiderend is om op de fiets te gaan in plaats van de auto te pakken. Zo kom je in beweging, kom je echt in de frisse lucht en het is ook nog eens beter voor het milieu! Dat is uiteraard hetzelfde geval met een gewone fiets, alleen laat je deze toch vaker staan. Met de elektrische ondersteuning van een e-bike ga je makkelijk op weg en is het een fluitje van een cent om korte én lange afstanden te overbruggen.

Een elektrische fiets kopen

Ben je toe aan een nieuwe fiets en weet je nog niet precies wat je wil? Dan is het misschien de hoogste tijd om te kijken naar een elektrische fiets. Er is echter een zeer divers aanbod in elektrische fietsen door de alsmaar toenemende populariteit. Laat je daarom altijd goed informeren! Er zijn behoorlijk wat aanbieders van e-bikes, zowel eerstehands en tweedehands. Het is maar net wat binnen je budget past en wat je het belangrijkst vindt: daarop kun je het best baseren welke fiets je aanschaft.