Ga je energie vergelijken, dan is het belangrijk om op een aantal zaken te letten. Het is goed om te weten wanneer je huidige contract afloopt, maar ook om alvast na te denken over je nieuwe contract. Welke looptijd wil je bij je nieuwe contract, ben je op zoek naar een groen energiecontract en let ook goed op de tarieven die bij het contract horen.

Loopt je huidige contract bijna af?

Als je contract bijna afloopt is dit een goed moment om energie te vergelijken en een nieuw energiecontract te kiezen. Een nieuwe leverancier heeft namelijk 4 tot 7 weken nodig om je nieuwe contract te laten starten. Als je contract bijna afloopt kunnen ze hier mooi op aansluiten. Loopt je contract voorlopig nog niet af (binnen 3 maanden), maar wil je wel overstappen van leverancier dan kan ook. Je moet er alleen wel rekening mee houden, dat je huidige leverancier dan een boete in rekening kan brengen omdat het contract voortijdig wordt beƫindigd. Je kunt dus wel energie vergelijken en overstappen, maar het is wel goed om te controleren of het voordeel van de overstap opweegt tegen de boete die je moet betalen.

Energie vergelijken: je nieuwe energiecontract

Bij het energie vergelijken kun je verschillende keuzes maken. Aan de hand van deze keuze zie je vervolgens welk energiecontract het beste bij je past. Tijdens het vergelijken kun je onder meer aangeven hoe lang je wilt dat je contract loopt. Ben je op zoek naar een vast contract met de looptijd van bijvoorbeeld een jaar of misschien drie jaar, waarbij de tarieven vast staan voor deze periode. Of heb je liever een variabel contract, waarbij je tarieven meebewegen met de prijzen in de markt en die je ieder moment op kunt zeggen? Daarnaast kun je de keuze maken voor een groen of grijs energiecontract als je energie vergelijkt. De tarieven van een groen en grijs energiecontract verschillen nauwelijks nog van elkaar. Dus voor de prijs hoef je het niet te laten om voor een groen energiecontract te kiezen.

Bekijk ook de tarieven van je energiecontract

Ga je energie vergelijken let dan ook op de tarieven van de contracten. Tussen vaste en variabele contracten zitten verschillen in tarieven, maar ook als je kijkt naar contracten voor een jaar dan verschillen de tarieven tussen leveranciers erg. Het is dus goed om te bedenken waar je naar op zoek bent. Verbruik je weinig stroom en gas, dan is het verstandig om ook de vaste leveringskosten goed te bekijken tijdens het energie vergelijken. Verbruik je juist veel gas, dan is het verstandig om op gastarieven te letten bij het maken van een vergelijking. Heb je vragen of weet je niet zo goed waar je op moet letten, dan kun je altijd contact opnemen met de energievergelijker.