Het al oude gezegde: “een beter milieu begint bij jezelf” is nog steeds heel erg actueel. Ook kleine dingen, zoals het bestrijden van ongedierte in je eigen tuin kunnen daar aan bijdragen. Er zijn voor de meeste plagen wel milieuvriendelijke oplossingen te vinden. Je moet even weten waar je moet zijn, maar voor je het weet ben jij hartstikke milieuvriendelijk bezig. Spint bestrijden is een van die lastige klusjes. Maar die kun je gemakkelijk door anderen laten uitvoeren. Wat denk je van roofmijten? Zij eten de vervelende spint zo van je planten.
Spint bestrijden

Spint bestrijden, maar wat is het eigenlijk?

Spint bestrijden kun je natuurlijk alleen maar als je zeker weet dat het inderdaad spint is dat je planten belaagt. Een spint is een heel klein beestje (ongeveer 0,15-0,5 mm) dat heel veel schade kan toebrengen aan je planten en gewassen. De kleur van de spint is afhankelijk van welk gewas of welke plant ze eten. Ze zijn bijvoorbeeld gek op aubergine, azalea, begonia, citrus, cyclaam, ficus, gerbera, palmen, paprika, tomaat en varens. De kleur van de spint loopt uiteen van transparant tot donkergroen. Je herkent spint ook aan het spinsel dat ze produceren op de aangevallen plant. Je wilt spint bestrijden omdat ze de bladeren van de planten leegzuigen en er gele vlekjes of zelfs compleet dode bladeren op veroorzaken.

Spint bestrijden? Roofmijten inzetten!

Wanneer je spint bestrijden gaat, is het van belang dat je dit goed aanpakt. Je kunt niet zomaar even wat roofmijten bestellen en duimen dat het goed gaat. Als je een beginnende plaag spint bestrijden gaat, kun je het best al bij 5 kleine planten beginnen met 500 roofmijten. Een beginnende plaag is als je nog geen spinsel ziet, maar wel lelijke bladeren. Bij een grote plaag spint bestrijden moet je toch minimaal met 1000 roofmijten beginnen. Dat klinkt natuurlijk nogal heftig en waarschijnlijk ben je bang dat je na het spint bestrijden met een roofmijt-plaag blijft zitten. Dit is echter niet aan de orde. Als je spint helemaal weg is, is er voor de roofmijten niet meer voldoende voedsel. Zij zullen elkaar dan opeten. Opgeruimd staat netjes!

Spint bestrijden vooral gemakkelijk in een kas

De temperatuur moet voor de roofmijten namelijk regelmatig boven de 20 graden komen. Ook is de luchtvochtigheid erg belangrijk voor de effectiviteit van de roofmijt. Toch kun je ze, bij de juiste temperatuur ook buiten prima inzetten. Wacht na een regenbui wel een dag voor je ze bij je planten zet.