Soms lukt het allemaal niet meer op je werk. Of dit komt door (langdurige) ziekte, fysieke of geestelijke beperkingen, dat maakt niet uit. Het blijft een heel vervelend iets als je wel wilt werken, maar simpelweg je eigen functie niet meer aankunt. Gelukkig zijn er tegenwoordig oplossingen voor. Een van deze oplossingen is re-integratie 2e spoor. Je krijgt dan de mogelijkheid om toch te blijven werken. Maar dan in een ander bedrijf en op een andere functie. Een functie die wel bij je mogelijkheden past. Dankzij re-integratie 2e spoor kun jij gewoon nog blijven meedraaien in de maatschappij en hoef je geenĀ (volledig) gebruik te maken van de ziektewet of een andere uitkering.

Re-integratie 2e spoor, is dat vrijwillig?

Nee. Re-integratie 2e spoor is geen vrijwillig iets. Wanneer je samen met je werkgever en het UWV tot de conclusie bent gekomen dat re-integreren binnen je eigen bedrijf niet lukt, wordt re-integratie 2e spoor opgestart. Je krijgt dan hulp met solliciteren naar andere functies in andere bedrijven. Alles zodat je toch nog lekker productief kunt zijn. Werken is namelijk ook nog eens goed voor je en voor je sociale contacten.

Hoe begint re-integratie 2e spoor?

Je komt in aanmerking voor re-integratie 2e spoor wanneer de re-integratie in je huidige bedrijf niet kan. Wanneer je bijvoorbeeld een stratenmaker bent, kun je niet zomaar een andere functie in het bedrijf krijgen wanneer je rug versleten is. Toch heb je nog wel arbeidsvermogen. Het UWV zoekt samen met jou uit voor welke functies je nog geschikt bent. En dan begint de re-integratie 2e spoor. Je gaat solliciteren naar een andere functie, binnen een ander bedrijf. Je wordt hier goed in begeleid door het UWV, maar soms kun je nog wel wat extra hulp gebruiken. Jij en je werkgever kunnen dan een bedrijf inschakelen dat jullie helpt. Het is, ook voor je werkgever, van belang dat jij zo spoedig mogelijk op een andere plek en functie aan het werk kunt gaan.

Gelijk aan het werk met re-integratie 2e spoor?

Dat zou natuurlijk ideaal zijn. Maar wanneer je niet precies weet waar je mogelijkheden liggen is re-integratie 2e spoor ook de unieke kans om dat uit te vinden. Je kunt diverse beroepskeuzetests doen en zelfs op snuffelstage. Ook een proefplaatsing bij een ander bedrijf behoort tot de mogelijkheden. Je ziet het, als arbeidsbeperkte medewerker ben je niet zomaar afgeschreven. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om toch deel te nemen aan de arbeidsmarkt.